Tunceli’nin Ovacık ve Hozat ilçelerinde bazı köylüler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinesinde bu yıl 80 dekar alanda patates yetiştiriciliğine başladı.
AA’nın haberine göre, verimli topraklara sahip kentte, tarım ve hayvancılık faaliyetleri birçok ailenin geçim kaynakları arasında bulunuyor.
Ovacık ve Hozat ilçelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleri doğrultusunda bu yıl 80 dekar alanda patates yetiştiriciliğine başlayan bazı köylüler, torbalarla tarlalara taşıdıkları patates tohumlarını toprakla buluşturmak için yoğun mesai harcıyor.
Günün erken saatlerinde araziye giden üreticiler, ilk olarak traktörler yardımıyla patateslerin ekileceği alanlarda sürüm işlemi yapıyor.
GELENEKSEL YÖNTEMLER KULLANILIYOR
Toprağı hayvan gübresiyle harmanlayan köylüler, daha sonra patatesleri kazma, kürek, el arabası, tırmık ve çapa kullanarak geleneksel yöntemlerle toprağa gömüyor.
Mevsim işçileri de çalıştıran köylüler, sonbaharda patatesleri hasat ederek bir kısmını ihtiyaçları için ayıracak, diğer kısmını da satıp kazanç sağlayacak.
‘MEMLEKETİNE DÖNEREK ÜRETİCİ OLDU’
Üreticilerden Nihat Firik, uzun yıllar Bursa’nın Kestel ilçesinde yaşadıktan sonra Tunceli’ye yerleştiğini söyledi.
Ovacık’ta tarımla ilgili çalışmalara yöneldiğini belirten Firik, “Özellikle Ovacık’ın patates üretimi konusunda çok verimli toprakla sahip olduğunu düşünüyorum. Bu yıl ortalama 3-4 dönümlük bir alanda patates ektik ama üretimimizi her yıl devam ettireceğiz. Patates yetiştiriciliğini bölgede yaygınlaştırmak istiyoruz ve buradaki insanlara katkı sunmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Firik, patatesin kumlu ve humuslu toprağı sevdiğini dile getirerek, “Çünkü, patates toprak içerisinde yumrularıyla beraber kendine yer bulup büyüyen bir ürün. O nedenle toprağın çok iyi işlenip ve güzel şekilde gübrelenmesi gerekiyor” dedi.
Üretici Ali Haydar Eren de yaşamını sürdürdüğü Ovacık’ın Konaklar köyünde bağ, bahçe ve tarla işleriyle uğraştığını dile getirdi.
Dört mevsim ilçede vakit geçirdiğini anlatan Eren, “Tarımsal faaliyetlerde sürekli aynı ürünleri yetiştirmemeye ve yeni şeyler üretmeye yöneldim. Bu sene organik patates ekimine karar verdim. Sabah 07.00 gibi işe başlıyorum ve öğlen 1 saat dinlenme molası verdikten sonra tekrar patates ekimi için işe koyuluyorum” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)